Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


May 2, 2011

i. Death, to prepare or just let it be?



Assalammualaikum.

Untuk hati-hati yang pemiliknya Ya Rabb :)
How are you guys doing?

Currently, sitting alone. Listening to the most soothing and amazing names on earth. The dearest cousin is off to her dreamland. Alhamdulillah. I always look forward for our heart to heart session. Which mainly discussing issues about the changes that we are facing. Alhamdulillah.

I got my strength.
:')

First of all, this entry about death had been postponed since for the past few weeks. But the thoughts of sharing some, has never been forgotten.

Okay, marilah berborak.

Sebenarnya tujuan pulang ke kampung ada DUA,
satu, sepupu belah bapak kahwin.
dua, tolong tengokkan makcik belah mak yang baru lepas accident.
tapi, tup tup ada sebab keTIGA,

Awal pagi sabtu kelmarin (30.4.2011) rupanya, seorang atuk saudara belah mak, sudah pun selamat meninggalkan segala di dunia ini. Pulang ke rahmatullah.
Pukul 9 pagi.
I don't know until i reached kampung Mak. Sebab dalam kereta asyik tidur je all the way from JB to Batu Pahat. The conversation that i had with mak pun time yang BERJAGA. Lepas itu sambung tidur balik. Hehehe Sorry lah bapak :) Mak dah teman okay lettew kan?

Talking about death.
Unpredicted.
Never can be.
Never will be.

Beberapa minggu yang lepas, ikut serta mak pergi sekolah dia sebab teman dia dan sekaligus nak tengok "kursus mandi jenazah". Si ustazah yang bagi ceramah, bawak anak perempuan dia sekali (which turned out to be SUPER SENIOR KAED, but she's a surveyor lah. Dah kerja dah pun)

Kami borak-borak. And i asked her. Biasalah, budak kecik ni tahap curiosity memang tinggi. Kerja asyik nak bertanya. Maaf lah.

And i asked her one thing which really give a huge impact on me.

"Akak, selalu akak mandikan jenazah, what do you think in general? Share la sikit", M.

"Setakat ni, semua okay lagi. Alhamdulillah takde pape", Akak.

"Tapi, kan kat jenazah selalu ada benda Allah nak tunjuk", M

"Urmm, entahlah. Tapi selalunya jenazah orang muda lagi berat dari jenazah orang tua. Orang tua senang nak mandikan. Muka pun banyak yang senyum je", Akak.

"Oh is it?. Urmm, mestilah kan. Orang muda sekarang semua....." M

I went silent.
(Memang aku ni jenisnya, bila dah tergamam, akan senyap dan lepastu mulalah buat fikiran sendiri. Analyzing data kata omputihnya)

Aku jadi sayu. Aku asyik fikir. Kalau aku mati, aku mahu muka aku berseri, senyum , badan ringan , semua dipermudahkan - ATAU sebaliknya?

Nauzubillah. Jauhkanlah dengan segala yang tidak elok, Ya tuhanku, please jauhkan, please? :')


Pernah tak kalian terfikir?



Sebenarnya jugak lah kan, the thoughts about the departure to the next world has been in my mind since the lost of Arwah Atuk Wahid. Arwah Atuk Wahid , atuk saudara (belah mak) yang aku kira sangat rapat. Sebab aku cucu pertama perempuan. Ketiadaan anak perempuan (His children is all SON(s) ), buat aku manja dengan arwah Tok Wahid. Setiap kali jumpa mesti digeselkan janggutnya ke pipi aku :')

Aku ingat lagi, waktu Arwah Atuk Salam dalam koma (another atuk saudara of mine) , selalu teman Atuk jaga Atuk Salam kat hospital. Teman Tok Wahid ngeteh (having tea time togeta). Teman Tok Wahid hisap rokok. Hari-hari pesan dekat Tok Wahid supaya BERHENTI MEROKOK, NANA TAK TAHAN LAH ATUK -.-" nanti atuk sakit, batuk-batuk, tapi dia tetap ...

Kalau yang duduk JB, Korang lalu depan Putri Specialist, ada tempat tanda nama Hospital tu kan, dekat emergency side, i was there, sitting next to Atuk Wahid. Watching the hectic traffic right in front of our eyes. And of course, inhaled and exhaled the toxic gases of Atuk's rokok and Asap kereta.

That was one of a great memory i have with him. 

Kalau difikirkan balik, aku tak tahu, kenapa aku sanggup teman Atuk duduk tepi jalan raya besar macam tu sekali. Its weird, but its the sweetest one :')

Makin lama Atuk Wahid makin tua. Dia, duduk KL. That's why masa Atuk Salam koma, Atuk Wahid stayed at my house. And being the eldest, i have the responsibility to be with Atuk at that time. I don't know why. Sayang sangat dekat Atuk mungkin :'( Arghh rindunyaaaaaaa

Atuk Wahid passed away masa 1 Syawal few years back.

Aku ingat lagi, tengah sibuk-sibuk pin sana pin sini tudung kat kampung mak, Nenek went to our room and said, "Tok Wahid dah takde".



NUMB, i was.

Balik kampung bapak sekejap, salam-salam hari raya. And i was so not in the mood to be in the family portrait. Even mak was not in the mood. Itu sajalah tahun yang aku tiada dalam gambar beramai-ramai , perhaps.

Rasa kehilangan.

Memang, lepas masuk asrama, lama tak jumpa Tok Wahid. Jarak memisahkan, tapi hati tetap ingat pada si Atuk :'(

And after that, went straight to KL. Jenazah arwah Atuk di tengah-tengah ruang tamu rumah, yang dulunya tempat aku,abin,umar bermain lari-lari, bermanja dengan Atuk. 

1 Syawal itu, penuh rumah Atuk Wahid. Penuh sangat. Lauk pun berkawah-kawah banyak. And you know, who cooked them all?

Arwah Atok Wahid yang masak, the night before.

Atok siah (the wife) asked him why he cooked like if there will be a kenduri , and he said,
"Takpelah, esok ramai nak datang"

Macam dia dah tahu, memang betul, esok orang nak datang, tapi bukan untuk beraya, tapi untuk melihat pemergiannya :')

Atuk, Nana rindu lagi ...

Sedih. Atuk masak memang sedap. He's well known for that. 
Sayu. Mengenangkan that will be my last time, to have his 'air tangan', rasa nak biar je lauk tu dalam mulut.

Ya Allah, :'(

Atok Siah memang sedih sangat-sangat sangat sangat. Never in my life to see her crying like that. Never.
Arwah Atok Wahid, masa bulan puasa ada belanja Atuk Siah something. 

See, orang yang begini, mungkin dapat melihat, dapat merasa ...

Ramai yang sayang Arwah Atok Wahid. Orang kampung, Orang Masjid, Sahabat handai, Keluarga and etc etc ... 

For the first time, i kissed jenazah dengan tenang. (Masa atuk Kahar, which is Mak's dad passed away i was too young, i kissed him but it was a different feeling) I kissed him di bilik mandi jenazah. The place was a bit high. I have to jingkit a bit. And i reached his forehead and tried my best to control the tears from falling.

Being me yang lemah semangat at that time, i don't know where did the courage and braveness came from. From ALLAH of course , atas  Kasih sayang seorang cucu terhadap Atuk dia, dan kasih sayang Atuk terhadap cucunya juga mungkin :')

Ramai yang datang ke majlis pengkebumian. Hujan renyai-renyai. I watched from afar. But still , i was looking for every detail. rasa macam nak gali balik tanah. Nak peluk Atuk. Nak kejut Atuk. Nana, tak puas tak puas sangat nak bergurau dengan atuk lagi :'( 

Mak selalu pesan, to be the last person that leave the jenazah after the burial ceremony, Supaya malaikat yang datang untuk bertanya, dilambatkan ketibaannya. We were there tengok batu kubur. Doa. and finally, the seven steps of going away - been made ...

Bila Arwah Atuk Wahid meninggal, selalu aku fikirkan, bagaimanakah matinya aku nanti? Ditangisi atas kehilanganku atau disambut dengan gelak tawa? 

Benar kata ini;

Bila kita dilahirkan, kita menangis, tetapi orang sekeliling menyambut dengan senyum dan gembira.
Bila kita dimatikan, biarlah kita yang tersenyum dan tenang gembira, tetapi orang sekeliling menangis kerana sayang nya pada kita.


Kita hanya dipinjamkan saja di dunia ini kan?
Persinggahan yang sebentar cuma?
Cukupkah segalanya untuk dikira di akhirat nanti?
Mampukah at least, nak penuhi timbangan kita nanti?
Tak mampu. 

Jauh sekali.

Tapi, jangan berhenti mencuba kan?



 Aku pernah mimpi tentang dia. It was so real. So real sampai bila aku bangun, i thought he was still alive. And when i realized it was just a dream, i cried. 

and i dreamed, he smiled at me. 

Alhamdulillah. Mungkin dia tenang di sana.
Semoga, hendaknya

:')

Yang kita masih di alam fana' ini, bagaimana?
Mahu apa lagi?
Ya Allah, penuhi hati kami, hanya denganMu.
Please.
Please.
Please.

Btw, akak yang anak ustazah ajak aku turut serta mandikan jenazah. I am so eager to join her. Semoga aku berani yeah. Teringin melihat sendiri keadaan jasad-jasad kaku dan cara yang betul mengurus , sebagai iktibar untuk diri sendiri dan pengalaman untuk dikongsi bersama.


Berani tak saya?
Berani?
InsyaAllah.

Btw, i got few articles that i want to share with my beloved readers. Meh la usha, sama-sama tambah ilmu. Ahah Nice.

And btw for the second time,
That day, i wrote about me going to keep on writing even no one would  even care to read my written craps kan? And the next day, while looking for books at the shelves to answer Hanis's question, i found one sheet (is it called as sheet?) of last year copy of a newspaper article about WRITING.

Ya Allah, reading words by words from that articles, really boost up my spirit. Alhamdulillah.
And it made me wonder, kalau kita betul mahukan sesuatu for the sake of Lillahi Ta'ala , semamangnya dia akan mudahkan jalannya kan? (plus the ujian-ujian to prove that we are capable of the award) 
Sweet betul Tuhan Kita semua ni kan? (referring to Allah)

That is why awak semua dan saya juga, sentiasalah yakin pada Allah. For HE is the sweetest creator one could have.  SubhanaAllah.


Awak awak semua, lepas ini saya mahu berangkat ke tempat lain, InsyaAllah doakan semoga keputusan ini tetap ye :)
Jika ada yang mahu turut serta, berilah tahu. Saya akan bawa sekali, asalkan awak tak menganggu. InsyaAllah, Dia,M ini akan kekal diammm. Biarlah cerita tentang saya yang lalu, dikemas rapi, diikat dan disimpan dalam laci saya yang paling tersorok, okay? Deal?

Kalau mahu diungkit, say it to my face ahah?

p/s : Penat jugak nak copy paste satu-satu gambar PLKN dari Myspace. Sebelum dibuang terus akaun itu -.-"

p/s : Jenuh jugak nak save as draft 300+ entries di diammm ini -.-"

p/s : Lepas ini nak share tentang istikharah boleh tak? 

p/s : entry ini tidak bergambar bagi mengurangkan stress mata kerana line internet agak keberatan pagi ini. Maaf.

p/s : May has finally arrived , can i make it? Ya Allah, i beg you the strongest soul you could give to me, to be very determine in every path that i have choose for the sake of you, my dear one :'D





p/s : ini aim kita semua ye, wahai rakan-rakan yang masih mahu menulis ....

p/s : Sharing some of the words that shall be put at our hearts. Promises from you dearest, Allah. Remember that  :)
" Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal kebajikan yang terus-menerus adalah lebih baik pahalanya di sisi tuhanmu serta lebih baik menjadi harapan" - Al Kahfi : 46

"Dan setiap yang bernyawa tidak akan mati kecuali dengan izin Allah, sebagai ketetapan yang telah ditetapkan waktunya. Barang siapa menghendaki pahala dunia, nescaya Kami berikan  kepadanya pahala (dunia) itu, dan barang siapa menghendaki pahala akhirat, Kami berikan (pula) kepadanya pahala (akhirat) itu, dan Kami akan memberi balasan kepada orang yang bersyukur" - Al Imran : 145 

Assalammualaikum 

2 comments:

kumin alfi said...

terima kasih atas bait bait tulisan dari hati awk :) teruskan menulis ya.

kebetulan juga terbaca status junior aku pasal malaikat maut melawat kita 70kali sehari. sure kau baca tweet aku kan :)dann cantik kau tuliskan kongsikan semua ini.

teruskan memberi sayang, biarpun dalam kata kata :) moga kita lebih baik dari yang kelmarin

waa said...

mkay , nak ikut! :p