Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


August 10, 2011

023. Reasons to be thankful

Assalammualaikum.

Lewat pagi tadi saya terdetik untuk menegur seorang sahabat.
Perbualan ringkas sambil menyediakan sahur.
Biasalah, orang perempuan kan multi-tasking. Sambil menyukat beras dalam bekas pun tangan yang sebelah lagi boleh menekan papan telefon sendiri.

Satu soalan saya memecah hening ;

"How you've been treating Ramadhan?"


dan alhamdulillah perbualan ringkas, sedikit sebanyak merungkaikan persoalan bertubi-tubi di benak sendiri.
Alhamdulillah.

Next time don't ever throw blind assumptions on people, wahai cik M.

Apa sahabat tersebut buat, baiknya jahatnya hanya Allah yang tahu, and on Allah i put my trust on, as always.


Saya beritahu, paling payah nak masak nasi, kerana selalu saja dibuang-buang atau tidak dihabiskan.
Mana taknya, di rumah duduk bertiga, semua jenis makan sikit.
Kalau tidak habis di waktu sahur, nampaknya jadi rezeki si burung esoknya.
InsyaAllah harap-harap ada keberkatan di situ.

Rugi betul membazir di bulan puasa.

Mak cakap, masak nasi ikut genggam.

"Nana segenggam. Mak segenggam. Bapak segenggam tapi lebih sikit"


Pagi ini, bila saya cuba aplikasikan teknik mak,
saya tengok genggam sendiri,
"Haih, keciknya genggam aku. Cukup ke ni?"


Tapi redha saja. saya cuba masak ikut tips mak. Harap-harap cukup untuk semua.
Kalau tak, lebihkan nasi pada mak dan bapak lah :)
Saya makan yang lebihan lain. Lagipun saya duduk rumah, menghadap dinding.

Mak,bapak pergi kerja menghadap manusia,
mestilah kena makan nasi lebih.


The things is, whenever I go to the kitchen to prepare the foods.
Yes, alhamdulillah.
Selagi mampu saya sediakan. Juadah berbuka, bersahur semua yang simple-simple tahun ini.
dan saya amat selesa dengan keadaan itu.
Meja makan tidak lagi penuh dengan juadah juadah yang sampai tak muat perut nak isi :)
Mengidam makanan bazaar pun nampaknya hilang entah ke mana.

Alhamdulillah

:)

"Nasib baik nana ada kat rumah bulan puasa ni. Kalau tak, mesti rumah kelam kabut" , bapak.


I smiled, but the tears deep inside bapak will never see. Never.
Terharu.


"Sedap, nana masak. cantik dah color ni", mak.


and again, I made blunt face. I mean, muka feelingless.
Sebab saya ni tak suka kena puji depan-depan. Nanti tak reti nak react.


To be frank,
Nana sekarang bukanlah Nana yang dulu.
Nana yang dulu paling liat, paling manja, paling degil, paling suka habiskan duit mak dan bapak dan segala paling yang lain :)
Nak masuk dapur pegang periuk senduk kuali minyak pun bapak tak bagi.

Enough about Nana.




The sebenar-benar thing that i want to relate with this post is ;
Hari ahad lepas, belek-belek suratkhabar.
Terpandang gambar orang Somalia.

Sekering-kering tulang, senipis-nipis kulit menyelaputi tubuh mereka.
Rasanya nak disedekahkan daging dan lemak pada badan sendiri untuk mereka.
:'(

I texted my Somali friend in UIA later last night after reading the article about the famine issues that is happening in her country.
Aminah nama dia.
But her family is residing in Kuwait. Anak orang bisnis.
But her extended family is in Somalia, cumanya tidak berada di kawasan tersebut.
Alhamdulillah for her and her family.



But to think of it, there are like another hundreds thousands others yang masih terjerat dalam krisis tersebut.
dan dan dan dan dan dan
kebanyakannya MUSLIM.


PEOPLE, OUR MUSLIM BROTHERS AND SISTERS IN SOMALIA ARE DYING TO GET JUST A LITTLE BIT OF BREAD TO BREAK THEIR FAST OR EVEN TO START FASTING, AND WE IN MALAYSIA ARE WASTING ALL OF OUR FOODS JUST LIKE THAT?

*Teringat beberapa petang yang lalu bapak cakap ; "Haih, it is now becoming  FEASTING than FASTING" bapak said this due to all those promotions berbuka puasa mewah-mewah. Nice one Bapak! Nice ONE!

Syukuri lah nikmat yang kita ada, syukurlah sangat-sangat. betapa beribu lagi manusia yang teringin untuk berada di tempat kita hanya sekadar untuk merasa setitis air sejuk mengalir ke tekak.





Tak sedar lagi ke?


Astaghfirullah.

I don't know what to say, if those pictures of people dying in Somalia couldn't make you all teary and somehow put at heart and at least say it honestly "ALHAMDULILLAH".


We might be in their shoes in a few years or even months or even tomorrow, who knows.

Sekelip mata, nikmat boleh ditarik balik. Siapa kita untuk menahan atau memberi rahmat pada diri sendiri?


Haih, leka dengan dunia banyak sangat.


*SUFFOCATED.

Kalau terasa dah banyak sangat kita makan sampai bloated, fikirlah sejenak tentang manusia lain yang Allah uji hidupnya dengan menarik nikmat "makan kenyang-kenyang"


When i asked Aminah how to help directly to those people either in food donation or whatever, She said later insyaAllah she'll tell me. Because somehow, she's not even living in Somalia and the current political issues play such an important role jugak.

*Berserah pada Allah.


Semoga roh-roh mereka yang sedang diujia di negara tandus itu, mendapat tempat yang sebaiknya di Jannah kelak. Besar betul ujian mereka, sebesar itu jugalah ganjaran mereka. Subhanallah.

Kita?

Ujian baru setitik , mengeluh macam dah kena hempap bumi.


*Sad, blaming myself.





By the way,

Nak bersyukur sepenuh hati, harus disertai dengan kesedaran yang mendalam.
:)

Hari-hari dalam solat, zahirkan kesyukuran itu sepenuhnya. Allah tahu, Allah dengar, Allah nampak.

Apa kita buat dengan nikmat kita yang kita dapat hari-hari? Nikmat dapat bangun selepas tidur, pernah kita teringat untuk say THANK YOU ALLAH, I HEART YOU MUAH MUAH. THANKS ALOT MUAH MUAH...  ?


Okay, esok lepas bangun cepat-cepat say thanks to Allah. Baca doa bangun tidur, solat subuh, mathurat sekali, Quran jangan lupa. Insyaallah kalau bangun tidur.

Beberapa hari yang lalu, pembacaan terhenti pada ayat ini. Surah Ibrahim ; 35

Tentang Makkah, negara yang aman. Terfikir tentang nikmat yang Allah kurniakan pada MALAYSIA. Nikmat suburnya tanah, keamanan yang masih boleh dijaga dan sebagainya. Alhamdulillah. Never take that for granted. Sertakan doa untuk kesejahteraan dan keamanan negara dalam harapan kalian pada Ya Rabb okay? :)


Dan (ingatlah) tatkala Nabi Ibrabim berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah negeri Mekah ini negeri yang aman, dan jauhkanlah daku dan anak-anakku dari perbuatan menyembah berhala.



Dan saya juga mahu menyisipkan link ke penulisan KakChik tentang Ramadhannya. Let's compare with our Ramadhan and try to adapt the culture of her in ours. InsyaAllah strive for it.

Dan sekali lagi saya mahu menempelkan 6 video terlalu menggamit hati sanubari pada lewat pagi ini. Terima Kasih Cik Syafinas Roslan. Jasamu dikenang kerana membawa saya ke suntingan-suntingan menarik ini. Sehingga buat saya kaku dan sayu. Budak-budak kecik ini lebih hebat ilmunya. Alquran dijadikan bahan bacaan paling akrab dengan diri. Sehingga ke darah-darah mereka mengalirnya ayat-ayat cinta Allah ya Rabbana.

Saya?

InsyaAllah, kita cuba okay. It's never late to practice. You are not losing a thing when you keep on trying, but you are defeated once you QUIT! PUT THAT IN MIND.


Koran by Heart from MuslimCommunityTV on Vimeo.




"The best feeling you get when you read , understand , and apply AlQuran as your true guide in life, is just wonderful"

dan ini paling menyayat hati kecil saya,


 "Sabar ye sayang, mahligai cantik-cantik di dunia akhir nanti menanti awak sekeluarga, bersama makanan yang banyak-banyak. bidadari yang cantik-cantik. dan keindahan Jannah itu sendiri. Sabar sayang, sikit saja lagi ... Sikit saja ..."



Assalammualaikum.


p/s : it's okay if you are not losing your weight that much in Ramadhan, but IT IS NOT OKAY if you are not trying to get away from your sins and let Nafs' to control you in Ramadhan. That's more serious.

Post-sahur Updates at 4.46 am 10 August 2011 ;
nampaknya strategi masak ikut genggam saya tidak menjadi. at least not to bapak. Because he said, the rice was not enough for him. And for me, it is still banyak because I took such a long time to chew everything. Memang jenis makan lambat -.-" So, esok pinjam genggam awak boleh untuk masak nasi?

3 comments:

syi Er said...

mkay....:'(

jiranmafiarussia said...

suka post ini.
terkesan di hati. :'3

oh nama Nana eh sebenarnya?
kena makan nasi byk sikit ni, baru boleh genggam pun besar sikit ;p

M. said...

Syier dan jiranmafiarussia,
nasib baik masih ada yang terkesan dgn penderitaan orang lain.


Kirimkann doa buat mereka okay :)


p/s : dah makan banyak, genggam tak besar mana pun :|
Nana nama family panggil je