Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


August 16, 2011

025. 16 Ramadhan ; Twenty Years Ago.




"Selamat hari jadi ke 20" , Mak memeluk dari belakang.

"Thanks mak" ....

Lalu, si perempuan dua puluh tahun itu berjalan beriringan bersama ibunya dengan azan isya' bersahut-sahutan sebagai "background-music" mereka.


"Dua puluh tahun lepas, You were born", Mak mengulang sekali lagi.

"Iye mak. I know. Thanks. Sekejap je masa berlalu kan" ....

Sekali lagi si ibu memberitahu si anak perempuannya sewaktu bersiap-siap membuka pintu pagar rumah dalam keheningan subuh itu, ibu dan anak berdua.


*Romantik.

Si anak perempuan masih terkaku melihat bulan penuh di langit hitam kelam. Tergantung tanpa tali. Indah. 

"Mak, cantiknya bulan ni. Haih geramnya tengok", si anak perempuan 20-an merengek seperti budak 2 tahun.

"Say subhanallah", mak mengingatkan.

"Ye, I'm gonna say it. Subhanallah" ...

Yes, Alhamdulillah si anak perempuan itu masih lagi diberi kesempatan hidup pada umurnya berganjak ke angka 20-an. Alhamdulillah, diberi  ruang yang ada oleh Pemilik Masa, untuk membetulkan diri menambah amal diri.


Alhamdulillah.



Dulu, si anak perempuan itu bila nakal atau degilnya dia sehingga menangis ibunya, akan si ibu ulang-ulang cakapkan tentang kelahiran si anak pada bulan mulia. Sebagai peringatan agar anaknya turut menjaga tingkah dan akhlaknya. 

Masa kecil, si anak perempuan tidak percaya lahirnya dia pada 1 April  1991 itu rupanya jatuh pada pertengahan Ramadhan. Sebab, zaman si anak kecil, Ramadhan baginya hanya jatuh pada waktu cuti sekolah, November. dan Syawal, pada Disember.


Rupanya, si anak salah. Si ibu lebih benar.



Si ibu sering memberitahu, anak perempuannya itu disambut nurse India, kerana semua nurse Islam, sedang berbuka puasa. Si anak lahir sewaktu azan Maghrib... Sewaktu Muslimin Muslimat memanjat kesyukuran setelah menahan nafsu sepanjang hari...



Alhamdulillah,

Mak, jangan menangis lagi okay,
Nana dah tak nak nakal.


Bapak, jangan sedih okay,
Nana dah tak nak degil.


Thanks to Mak, because you finally brought me up and pray for me until I reach this level.
Kalau dulu, sewaktu mak sibuk terkocoh-kocoh mahu berjemaah Subuh di masjid, 
Nana baru nak tutup laptop dan nak tidur 'malam' ...

InsyaAllah, as i'm living I will be there. 
Be your bestfriend.
Be your 'backbone'.
Be there, forever.

Thanks to Mak, kerana sehingga ke Ramadhan yang ke-20 ini, masih rindu untuk memeluk dan mencium si anak perempuannya ini. Tidak pernah letih. Tidak pernah jemu walaupun sudah dua puluh tahun melayan karenah si anak sulung yang keras kepala tak sudah. Terima Kasih, Mak.

Thanks to Bapak, for being there while everyone else were busy breaking their fast, 20 years ago.
Thanks for raising me up and never never never ever i heard you give a single complaint on
how busy you are, how tired you are, how messed up you are at work.
Thanks for showing me how to lead with silence.

InsyaAllah, I'll be serving you as well.
For whatever it may take.
I won't raise up my voice. I won't hesitate to urut you anymore.

and,

I WILL PUT LESS SUGAR AND SALT IN EVERY FOODS OR DRINKS THAT I MAKE!!! InsyaAllah :)



Looking at their faces,
made me realize,

When i was a kid,
These two angelic personas in my life had a very flawless skin.
Their faces were tight.
Their hair were black. All black.
Their bones were as strong as steel.
Their physiques were in good proportions.

and everything were good before.


And now, i see those wrinkles when they smile.
I see the skin got flabbly-wobbly here and there.

They get matured, and getting older.


So do I.


Behind those lines on their forehead and cheeks,
Were 1001 stories that they kept as secrets,
in order to raise me and my siblings.



If only Allah let me,
I just want to sit in a room full with a HD home theater set,
and let me see Mak and Bapak 's journey from the first day they met, they get married and up to this single minute...

Let me , let me...


It is impossible ...


Dear friends, our parents may not be the perfect parents on earth. But trust me, they are the perfect ones for you. From them you learn all those skills and words that won't ever be taught at any school. If in case, there is small little things you do dislike , remember ; As we are all human. Never will be perfect. And we shall correct it, by not adapting it to our habits. 


Dari kecil sampai besar, walau dulu saya nakal macam mana sekalipun, saya sedar dan akan saya paling utamakan, "IN DOING THINGS, ALWAYS ASK THEIR PERMISSION" Restu mereka, berkat mereka akan mempermudahkan usaha awak.

Even saya nak curi-curi pergi KLIA, pun saya beritahu Mak. Even roadtrip to PD, pun saya beritahu mak. Even nak curi-curi OVERNIGHT luar UIA, pun saya beritahu bapak. Even saya nak menonton AJL, pun saya beritahu bapak.


Entahlah, sekecil-kecil benda sehingga sebesar-besar benda, saya rasa gelisah jika tidak diberitahu. And even jika ada lelaki menjenguk hadir dalam hidup saya, Mak dan Bapak adalah orang yang paling utama dan pertama untuk saya beritahu, tetapi yang benar-benar mampu sahaja akan dapat berjumpa. 

Ini entry hari jadi saya ke 20-an. Makanya, saya menulis ini sebagai tribute buat dua insan yang menjadikan saya wanita MUSLIMAH pada usia 20-an ini. Dari anak kecil yang dikendong bapak dahulu-dahulu, sehingga sekarang, saya mampu berjalan menongkah arus sendiri.


No gold, could be given to repay all of their deeds on me.
Hanya doa saya untuk mereka,


agar,


agar,



agar,



"Kita ketemu di Jannah. Di bina kan mahligai cantik-cantik untuk kita sekeluarga. Dan Mak menjadi ketua bidadari untuk Bapak" .....


Tapi sebelum doa itu ada chance untuk dimakbulkan,


I shall stay strong and keep my faith in this way, no matter what it takes, I shall be maintaining it, even if I am dying.



InsyaAllah.



Terimakasih paling Utama buat MahaPencipta kerana mencipta-ciptakan makhluknya dengan sifat yang paling indah, Berkasih dan mengasihi buat anak, buat ibu, buat bapa, buat isteri, buat suami. Terimakasih kerana beri saya peluang bernafas ...



Mungkinkah ada hari esok, untuk saya?


Saya ada hajat,
Jika matinya saya di awal-awal ini, teringin benar saya melihat, rakan-rakan baik, saudara-saudara baik, berada di Saf pertama solat terakhir untuk saya...


Maaf. itu hanya hajat.
In case.

:')




Assalammualaikum.



p/s : Now i can relate myself and the fullmoon. For those who really knows me, I am the girl who will always fall for one of the Greatest Creation of God ; THE FULL MOON. I got mesmerized and can't stop gazing at it for hours. And to my surprise, most of my pictures in my phone is the picture of THE FULL MOON. Di lain tempat, di lain masa , bulan yang sama. Indah. Indah. Indah.




p/s : Tolong doakan urusan saya untuk bersama-sama dengan anak-anak kecil dipermudahkan. Rasa hati dah tak sabar nak bersama-sama mereka ... Sebab itu, saya cakap walaupun duduk rumah, saya sibuk. Sibuk menyibukkan diri dengan usaha-usaha agar 'isolation period' of mine, will be the sweetest one for me :) InsyaAllah.



3 comments:

aten norhani said...

kekuatan kali ini mungkin ada untuk kita tulis dekat sini.
mungkin segan barangkali.

i always read your entries and always waiting for the next.

tulisan awak boleh buat kita tenang.

tidak mendesak, tapi boleh terpukul. ;P

Nyna Roxford said...

Rasa sayu... very touching! Insya-Allah kita mendoakan yg terbaik buat ibu bapa kita.. :)

M. said...

Aten ; Kenapa segan ni? :D alahai comel betul.

InsyaAllah, kita tulis saja je, semua ilham dari Allah dan semoga apa yang tercoret mampu mengingatkan kita semua padaNya.

ILY so mucho.

Nyna ; Mmg sayu sangat kalau teringat pasal bad deeds kita pada parents. aiyoo. doa banyak2 okay insyaAllah :')