Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


August 21, 2011

029. Finding Lailatul Qadri Khairummin Alfisyahr.


Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3)Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (5)

Assalammualaikum ,

This post is written as a reminder for me myself. To put extra strength and courage to be able to fight in this battle for another 10 days InsyaAllah. Looking back at the previous entries I wrote earlier this month of Ramadhan, I always want to thank Allah for being gracious and giving me the time and chance to grab the opportunities up to this day. In Allah only, the results I put on faith. To pray for all the deeds are very much accepted by HIM and always remind ourselves to be better from yesterday, InsyaAllah.

Kuliah subuh this morning, talked much about performing Qiyammulail as one way to obtain our inner strength. And indeed, I am believing on that fact very much. The quiet mode and loneliness at that time are just perfect for you to be with HIM and beg as you should. For always, we are having the tittle of "Hamba Allah'.

I have so much to do in my to-do-list before I'm packing my bag back again and start my new semester soon in Gombak. The time is flying so fast right? It is just in the blink of eyes. And how much I've been wasting my time by doing nothing, are very much regretted. But somehow being me, never am will be able to run away from the Nafs and everything. But yet, I shall try to maintain and control everything and not to let them conquer myself.

Okay, makanya, marilah kita terus up ke Gear 5 pada 10 malam akhir ini. Semoga Lailatul Qadri ; Khairummin Alfisyahr ini menjadi milik kita dan mampu merubah hidup kita ke arah yang lebih baik. InsyaAllah. Dan lebih indah sekiranya, ada rakan-rakan di luar sana yang mampu mengingatkan atau mengejutkan rakan yang lain untuk sama-sama qiam :)

InsyaAllah.

I'm saying and writing this down not because I'm good enough, but I try to instill the habits of doing so by reminding myself as well. 



Alhamdulillah, like I posted a few days before, about the iftar invitation. Alhamdulillah, I managed to pull thru. In fact, The iftar events were held for two days. First day on Thursday, The Samura peeps and UIA peeps came. and on the next day, Friday ; my girlfriends from SiGS and UDA came :)

Alhamdulillah. Hanya tuhan sahaja yang tahu betapa bersyukur dan rindunya saya pada mereka. Rasa seronok dapat berbuka bersama walaupun biasa-biasa. 

Kawan dari Samura sampai terlebih dahulu, makanya, Izhar, Idzham dan Aisyah berkongsi meja dengan Mak, Bapak and me while breaking the fast. Kami berborak bersama. Dan kami tiba-tiba tersedar bahawa kami sudahpun menginjak ke usia 20-an. Cepat betul masa berlalu. Lantas mak mengajukan soalan cepu emas ; "Awak ni semua dah besar, siapa lah naik pelamin dulu?" hahaha

Tangan menunding ke Aisyah yang bakal berangkat ke UK beberapa hari selepas raya. Idzham pula, bawa set air Barbican untuk dikongsi beramai-ramai, dan bapak sangat teruja dengan air tersebut. Izhar Mahmood yang kononnya sangat pemalu apabila diajak datang ke rumah, akhirnya datang setelah ibunya sendiri yang memujuknya untuk hadir. "Kesian kawan awak tu, dah penat-penat masak, awak taknak datang" hahaha. Terimakasih makcik, yang merupakan kawan mak juga suatu ketika dahulu sewaktu bertugas di SMK MAJIDEE.

Kemudian, datang pula  Fatin Nadiah bersama adiknya , Shafhan, Syameem dan seorang rakan lelaki mereka. Kepada rakan UIA, terima kasih juga kerana datang walaupun dari Pontian jauhnya. Dan terimakasih syameem sebab bawak air tebu berplastik-plastik. Sampai hari ini masih disejuk bekukan dalam frezeer :)

Alhamdulillah.



And on Friday Subuh, Fatin Hazwani suddenly texted me. Most of my girlfriends couldn't make it on Thursday. So, Aten nak tebus balik by intended to visit me on Friday evening. And as well, I invited her for an iftar as well. So, it was pretty a sudden plan. Alhamdulillah again.

Menu hari pertama Soto , puding dan bubur telur dinosaur (saya namakan sendiri) hehe. Kasihan mak, balik kerja, saya dah siapkan semua dishes, and I asked her to tolong siat-siatkan ayam for soto. Saya kalau masak, kena habis siapkan semua, kemas licin, baru boleh berkemas-kemas. Mak tolong siat pun okay lah kan? :)

Menu hari kedua My Traditional Spaghetti , puding dan bubur telur dinosaur jugak. I got excited nak buat bubur tu lagi, sebab teruja tengok the tepung pulut when i put on pewarna, dia jadi macam COMEL :)  Dan, the girlfriends turut membawa bermacam-macam juadah. Thanks Aten for macaroni goreng, otak-otak, ABC, kuih-muih, kuey tiow , air katira. Fuh banyakkkk. Even air pun tiga jenis. I prepared the cincau, and Tebu pemberian Syameem, dan Katira :) Alhamdulillah, Masih ada yang tersimpan dalam peti sejuk. 

Dan saya sangat rindu terutamanya kawan dari SIGS dan SAMURA. dua peringkat hidup yang berbeza, tetapi manusia-manusia yang hadir dalam peringkat tersebut, sangat indah. Seperti biasa, bila berjumpa, kisah-kisah lama disingkap semula. Dengan rakan-rakan Samura lebih banyak bercerita tentang di mana rakan-rakan sekelas yang dulu. 


Selepas sediakan semua juadah hari kedua, saya sekadar merebus mee spaghetti dalam periuk dan biarkan di atas stove dan saya berkemas-kemas diri. Tidak disangka seusai solat Asar, rakan-rakan sudah tiba. Mak menjemput masuk dan katanya ; "buatlah macam rumah sendiri' :) Mana taknya, semenjak usia remaja, merekalah manusia yang bertandang ke rumah biasa-biasa saya, dan paling kelakar bila saya turun ke bawah ; Aten dan Ju sibuk menyediakan mee spaghetti. I was so excited to see them both. and I jumped and hugged Aten like crazy, kesian dia, saya punyalah teruja sampai terketuk mulut dia :) 

Peluk salam cium <3

Bersama the girlfriends ; Hidayah Aziz, Shafiqaa Onn, Julianazareena Jafar, Shazwani Salleh, Fatin Hazwani ; really made me reminiscing my sweet time being in a girls school. One of the best memory. And even, some of them, were my childhood friends since SEK KEB BANDAR UDA (2). And when i said ; I want to keep my personal story a secret (bila mana mereka korek-korek rahsia saya) , They just said ; "ni kawan dah lama, sejak zaman sekolah rendah. pun nak rahsia ke?" and even argued who has been knowing me longer haha :')

Subhanallah. Rasa nak peluk cium sorang-sorang. Senang kata, I had them before i had my current friends. Alhamdulillah, for whatever it may takes, I want to keep them forever. As well as, rakan-rakan yang lain. Jauh di mata, sentiasa dekat di hati.

And when Mak asked about the girlfriends , I just said : "Kitorang kawan dari zaman hingusan, sampai zaman semua dah lawa-lawa" 

Semoga persahabatan kekal abadi sehingga ke syurga. Amiiiin. 


And I am looking forward for another meeting , Aten. We shall have a girl night talk together in a room. The short conversation we had in my room last night, is not enough. I just miss you girls.

InsyaAllah, jika ada masa, ada ruang, ada kesempatan.



To Allah, I shall pray for you , my friends.


Dan jangan lupa, hidupkan malam-malam kita. Hayati keindahan kesunyian malam berdamping dengan si-Dia okay. Kalau kita boleh imsoniac dan habiskan masa depan kaca tv atau laptop, wouldn't it be sweeter if we could spend it with THE CREATOR? haih tahap romantiknya, tak boleh diekspresi dengan kata-kata.


Assalammualaikum, siapa teringan nak rasa bubur telur dinasour , tell me ah :D



7 comments:

Diana Zainal said...

salam cik adik, x teringin jumpa saya ke? ;(

will you be at home 3rd september? nak jemput datang rumah. if only u can make it la. dah lama x jumpe. ;)

saya said...

saya saya!

:)

M. said...

Diana Zainal ; mestilah terlalu ingin nak jumpa awaaaaaaaaaaaaaaaaak. It has been ages okay not seeing u around. The last one was the short date kat Big Apple City Square, remember? :')

3rd september? I am not in Jb. Balik kampung :)

Ifah , haha kalau nak, kenalah datang JB :) xpun meet up di UIA

aqilah said...

ex-sigs n samura ker? tinggal kat bbu ker? waahhh~ selalu je pergi bbu hantar mak kerja kat risda. :D


salam perkenalan. sambung kat entry nih plak. hehe.:P

M. said...

salam aqilah, oh orang Jb jugak ke?

but studying in Jordan?

ha yep, form 1-3 kat SIGS and then upper form , Samura :)

kenapa?

hhehe :D

aqilah said...

Lahir n kampung j kat jb. Tinggal kat pontian;)

Hehe. Alhamdulillah. Insyaallah lagi beberapa hari lagi sampai msia:D

ohh takde ppe. Ad kwn kt sigs n samura.

Nice to know you kak mkay. Suka baca blog awak:')

M. said...

oh adik aqilah ye? hehe

so, to keep in touch thru email yeah :)

mrymkirana@gmail.com

anything just say hye k :)

Selamat kembali pulang, semoga selamat sampai.
InsyaAllah...