Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


July 26, 2011

019. Me and My God Part 2

Assalammualaikum.

Cont.



Di alih diri ke kerusi yang lebih terkedepan. Mahu melihat orang-orang keliling. Mahu melihat orang keluar masuk pintu utama. Mahu melupakan sedikit kekacauan hati yang diusik sesuatu sebentar tadi.

Tiba-tiba datang seorang wanita cantik sambil menolak "wheelchair" seorang perempuan Mat Salleh. The "white" lady looked at me and smile widely. Wheelchair diberhentikan right in front of me, and the lady took her seat next to me.

Perempuan separuh abad. Rambut kembang putih, Typical Mat Salleh, saya berkira-kira dalam hati.

"Hye young lady", such an excitement from that her voice.

"Hye. where are you from?" , dalam kekalutan, saya mula membina sendiri ayat-ayat berkenalan dengan wanita itu.

She seemed to be such a great lady. She's from australia. Berbual dengan wanita itu selama hampir setengah jam, memang betul-betul membuka minda dan hati sendiri.

Waktu Maghrib menjengah tiba. Tetapi, "conversation" antara kami masih rancak. Rakan-rakan yang lain sudah sibuk mengirimkan pesanan, "Where are you Mkay?" atau "Kitorang dah bagi barang tu"

I kept the texts without any reply.



Satu-satu kisah tentang wanita itu disingkap.

She is so in love with her husband. Melihat riaknya, seperti orang muda yang baru atau masih bercinta. Begitu teruja menunjukkan pada saya gambar "dating" mereka few years back.

"Hey, i want to show you something my dear", beg kecil dibuka. dicari ke dalam-dalam poket-poket beg.

"This is my husband. He's in Italy now. He's taking care of her 90 year old mother there. He's been there for like 5 months already.", the lady.

"Hah? 5 months of being away? Aren't you going to move there?" i asked and i can't cover up how surprised i was.

"Nope. I want to stay in Australia . Things are pretty okay. We just went back from our vacation in Europe. Together." , another smile and excitement from this lady.

"Good to hear that. So, it is like your honeymoon was it? How can you live with the distance and all?", only God knows how i wish to travel with my loved ones.

"Dear, distance? It doesn't matter. He's good there. And it is hard to take his mother to come over to Australia. We just meet once in a while. I could visit him in Italy", kata-kata wanita ini memupuk semangat hati.

Saya terlihat, orang di belakang seat kami seakan mengintai-ngintai perbualan kami. Dan saya menjadi suspicious. Fikiran jahat datang menerpa.

"I think you better take care of your beg, ma'am", This words that i said, made me realized how bad i was.

The lady looked behind, and see the "guys" were looking at her with "blank faces".

"Hye everyone. I just got back from a vacation", this lady bid a Hello to the guys.


Malu*

Saya malu sendiri, sebab betapa berdosanya saya, berprasangka buruk terhadap orang-orang tersebut. Sedangkan, The Australian Lady was never being judgmental and discriminating people. Rasa malu teramat tebal, lebih-lebih lagi bila dengan pemakaian begitu, saya seakan menjatuhkan maruah Agama sendiri.


maaf semua.
maaf.


Perbualan diteruskan lagi.
maaf, kisah ini tidak berdasarkan kronologi sebenar.
Tulis, sekadar tulis.
bersama lampiran isi penting perbualan...

'Albi Nadak bermain, lampu Blackberry Putih menyala.

"Hey, assalammualaikum. I'm downstairs. Dah masuk... goind off soon", a sudden call cut off my conversation with the lady.

"Oh. nevermind. I have another someone to accompany me. And she's good. Do you want to talk to her? She's fun. She's from Australia btw.", sengaja dilarikan topik tentang hati dan perasaan dan kekacauan dengan membicarakan tentang wanita itu. Mungkin itu pilihan lebih baik. Handphone sendiri bertukar tangan.

"Hey young man......."

Perkenalan antara si rakan itu dengan si wanita yang baru dikenali tak sampai setengah jam.

When the lady finished talking, I picked up the phone and said things more seriously. With all the matters that arise. I just couldn't hide it very well. My face showed everything. And the Australian lady was looking , next to me.

"Okay. bye assalammualaikum", The phone call went off.

"Why dear?", the lady approached.

"Uhm. nothing. It is just i think i have ruined my name. It is about to parents and everything. I am scared and i don't know how to say this," hanya surface kisah saya dibuka.

Allah sangat indah, di saat itu, Seorang wanita yang entah dari mana tibanya, datang memeluk hati saya dalam diam.

"Dear, if it is then, it is. Don't worry much. I met my husband when i was 18. But only 3 years back I got married with him", kisah The Australian lady dibuka sedikit.

"Why, so?", saya bertanya lagi/

"When i was 18, i met him in a ballroom dance event. I wanted to marry him. Everything has been prepared. But then, my dad died. And i have to look after my mother."



"Why didn't you just get married and look after her? Did he get married to someone else?", curiosity just couldn't be killed.

"Yeah, he got married with an Australian lady. And after my parents died, I met him back at this age of 50+" she said proudly.

"You don't look that old. Maybe because you keep yourself being happy", it is true, this lady tidak nampak tua walaupun kedutan mula mencorakkan garisan di mukanya.

"I do my ballroom dance routine. I go for jogging. I don't smoke. I don't drink that much. It is not good my dear", wanita itu petah berkata-kata tentang kesihatan badan ...

"My parents forbid me to smoke, take drugs, alcohol that much, no sex before marriage. When they say it is not good, I obeyed. Listen dear, whatever your parents said, is for your own good. Trust me, enjoy your life but know the limits." dalam hati saya ketika itu terdetik, Alhamdulillah saya punya ISLAM. even jika mak dan bapak tidak menyuruh, saya yakin dengan suruhan Agama Allah.

Di saat itu saya mahu menangis. Bukan kerana kekacauan hati yang tadi. tetapi kerana betapa bersyukurnya saya dilahirkan dalam Islam. This Australian lady selama hidupnya, tahu kesan buruk benda larangan ALLAH tetapi belum mendapat hidayah-Nya.

"Yes, it is never good. I have never done any", a short note from me.



Tiba-tiba sekumpulan pramugari MAS melintasi kami berdua...

"I like these girls. They are so nice. The clothes that they are wearing cover them much", ayat ringkas wanita itu buat saya tersentak.



*Ya Allah, Kau mahu menguji sejauh mana kefahaman Aku terhadap agamaMu kan?
Terus terdetik peringatan itu.

Berdakwah walau sekecil-kecil perkataan.

I just smiled.

"Why are you guys wearing this? Covers your hair? What color of your hair? How long is it?" Bertubi-tubi soalan buat saya pada ketika itu.

*I went on silent.
Diam, biar otak ligat mencari jawapan dan ayat bernas.

"Oh, you see in my religion we should obey The Rule of covering our parts. We believe, women are just like treasures. Something precious. I give you example, if something is covered and something is not, which one would you prefer and value most?"

"Ah, my hair? it is just normal" , saya malas mahu berbicara tentang isu-isu peribadi sendiri. Tetapi dia seakan mendesak mahu bertanya "is it brown? is it black? brunette?"

"A normal asian hair. Nothing much" , saya harap penjelasan singkat tentang itu memuaskan hatinya.

"We don't wear this scarf because we are bald. By the way, through scientific research it is better to put on clothes on your head and your body. Nowadays we can be easily get skin cancer, right", alhamdulillah Allah memberi ilham untuk saya sendiri kaitkan ilmu sains dengan kepentingan menutup aurat.

Kadang-kadang, cara pendekatan kita terhadap setiap individu berbeza. Bukan semua boleh menerima cara kita menyampaikan "tentang Islam" itu sendiri.

Mana tahu, dengan sedikit info saya beri, hati wanita itu lebih terbuka untuk mengetahu dengan lebih dalam sendiri? SubhanaAllah, if only Allah shows her the true path.

"I like to see your clothes. What is up there?", wanita itu sangat curious untuk melihat apa ada di bawah tudung labuh ungu itu.

"Ha? nothing. The same purple material"...

"I like the idea of covering up. Nowadays all the girls want to show everything they have. Who's better and all that" , wanita itu begitu bersemangat menceritakan tentang dunia sekarang dan saya ?

I just smiled. Nothing much to argue.

Message masuk,

"Mkay, awak kat mana? Kitorang Maghrib dulu kat bawah eh. Tempat tadi", by farhanafadzil.


Telefon berdering,

"Eh, I am boarding off the plane now"


Dengan pelukan Goodbye terhadap wanita separuh abad dari Australia, dan ucapan "I hope to meet you again" ,

saya pergi mencari "tangga bergerak" terhampir untuk turun ke Musolla.


Right after the last call, talian celcom di-barred. message farhanafadzil tidak dapat dibalas. Saya seperti orang hilang arah, mencari surau mana satu rakan-rakan berada. Alhamdulillah, selepas solat sendirian, saya berjumpa dengan rakan-rakan yang jenuh menunggu dan melayan karenah drama saya.


"Hey, pergi mana? tahu tak tadi mak dia naik eskelator depan ni. Sorang-sorang dia tenung." kata-kata seorang rakan.

I kept being silent.

"Awak jumpa dia ke tadi? Dapat jumpa?", seorang lagi teman bertanya.

"Ha? Tak jumpa pun sampai ke sudah. I met a lady. An australian lady. Tadi borak-borak dengan dia lah", akhirnya saya membuka sedikit rahsia tentang kemana hilangnya saya

"Nampak dah. borak-borak sampai kitorang lalu depan, panggil-panggil pun tak perasan", sekali lagi rakan lain memberitahu.

"La korang nampak ke?? Kenapa tak panggil?", seriously saya tak perasan lansung kehadiran mereka dimana-mana berhampiran saya pada ketika itu.

"Dah panggil tapi, awak tu tak sibuk sangat berbual. Mana nak perasan. Ha dah lah, pergi solat Maghrib", rakan itu mematahkan semula pertanyaan saya. Kasihan saya :)

"Dah solat. Jom lah balik", and i end the conversation with them, directly went to the parking lot.

Hati?
Rasa bersyukur dengan segala kurniaan tuhan. Baik dengan nikmat yang boleh dilhat dengan mata kasar, sehinggalah nikmat-nikmat yang hanya mampu dirasakan dengan hati. deria rasa hati saya sendiri.

Perjalanan pulang ke kampus pada mulanya senyap sunyi dengan suasana hutan yang gelap di  kiri kanan. Tapi, Alhamdulillah we killed the silence and start our journey back with much chit chatting and laugh, walaupun gejolak perasaan, hanya saya yang tahu.

sabarlah wahai hati.

Alhamdulillah, ini kisah pertama tentang saya dan tuhan saya.




Point saya ;

1. Jangan bertanya kenapa Allah uji kita?
Allah uji kerana, kita mampu mengatasi dan mengalasnya.

2. Jika rasa hati lemah dengan ujianNya, ingatlah akan sentiasa ada penyokong-penyokong yang Allah berikan untuk kita. Just trust Him. Kadang-kadang strangers pun boleh beri kita 1001 pengajaran.

3. Belajar hormat orang, despite their differences.

4. "If it is then it is". Tapi sebagai orang Islam, usaha, doa dan tawakal perlu disertakan 100%

5. Chose your words carefully, it might be one way of making someone fall in love with Islam. or even to put hatred on this religion.


p/s : Video kedua saya di kampung :)

5 comments:

Huda Azam Abas Asar said...

alhamdulillah.. mkay, kte rindu awak.sori lps g shalam hrtu da x sempat nk lepak sesame da

Huda Azam Abas Asar said...

alhamdulillah.. mkay, kte rindu awak.sori lps g shalam hrtu da x sempat nk lepak sesame da

saya said...

awak, sayang awak. sama2 kuat ye kembar saya :) jangan risau Allah ada.

M. said...

Huda, itulah pasal. asyik busy je eh.
I do hope to meet u lagi banyak in Gombak.

and btw, if ada program, sudi-sudi lah ajak kita :)
I am so much into it InsyaAllah.


Iffah, terharu okay you came to my blog/
Thanks for being one of my strength.

saya said...

kalau awak nak tau, kita always read you blog! paling suka. bagi semangat kat kita jugak :)