Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


November 20, 2011

059. Distance and Time , Accelarate?




"Kak Min, kasut kesayangan kita dah rosak. Sedihlah. Baru beli July lepas. Tu je kasut kita selesa pakai sana-sini"

...

"Takpe, awak ingat je. Mana tahu awak kalau 70% tempat awak pergi masa pakai kasut ni, mampu bagi awak saham ke syurga. Kan best"


Salammualaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Panjangnya salam hari ini ...

Betul, kasut kesayangan dah uzur. Sampaikan, kalau jalan atas tar atau pasir, boleh masuk ke ke dalam stokin celah-celah kaki. Dan kadang-kadang air hujan mula bertakung dalam kasut. Untunglah.

Kenapa saya sayang kasut ni?

Sebab, dia dah berjasa sangat. Walaupun only for 5 months. I wear and tear it kan? Kasihan dia.
Dia tahu perjalanan saya yang tersengguk dan laju. Yang ke sana dan ke mari. Yang panjang dan yang pendek. Yang bertubi dan yang licin.

Sepanjang jalan itu, dia juga melihat saya ketawa, saya menangis, saya sendiri dan saya beramai-ramai.


Moga, kasut ini menjadi saksi yang baik-baik untuk saya di sana nanti.
Jika ada perkara baik yang mampu dia saksikan untuk saya :)


Talking about this kasut, I really do want to say that how "distance and time" is really connected.
Masa dan jarak.

Memisahkan?

Atau mengajar diri?

I am saying about distance is, in the context of "jarak perjalanan hidup kita" 
20 tahun bernafas di muka bumi, apa saya dah buat ?
dalam masa-masa yang di bazirkan?

atau diguna pakai sebaiknya?

Kalau dulu, surah Al-Asr hanyalah sekadar surah pendek yang mudah dibaca dan dihafal.
Sekarang, it is more than that.
Trust me, IT IS MORE THAN THAT!

I put the words at heart and I know the truth of it.

Sebenarnya, I put promised in myself that, kalau saya mampu harungii minggu lepas, I would post an entry. Alhamdulillah.
Sewaktu saya bercuti di rumah, I thought that I am gonna die "last week". The hectic schedule and tonnes of things to be done were pilling up. Trust me.

Saya hanya tawakal and I said,

"Macam nak mati je minggu ni, mampu ke strive for this one week?"


Alhamdulillah. Masih hidup.
Alhamdulillah. segala yang dijadualkan, mampu dilakukan satu persatu walaupun mungkin tak sesempurna harapan.

Alhamdulillah for everything.


We never know how far can we push ourselves, when we don't even start to turn on the engine, don't we?
So yeah, buckle up your shoes and start to move, dear.

No one will change whatever you have in your life and somehow don't surrender before you even try to fit in the fight. You are stronger than you think you are.

Am thankful, sangat bila mana, badan yang kecil ini mampu dihuyung-hayangkan atau dipaksa-relakan untuk bekerja walaupun hampir sepenuh masanya, rasa tak tahan dan pengsan membungkam diri.

"ah. Allah lebih tahu apa aku rasa. Bukan kalian."


The real test of "school of tarbiyyah" is not while you were in the "school", but it is when you are outside. When you are facing the real world.

Oh Allah, give me your blessing and mercy. I don't wanna lose the grip. Not yet.

Apa kita mampu buat dengan badan, akal, elok rupa, akhlak dan segala ada yang dipinjamkan ini? Gonna do for good or what? We decide. We decide.


Come to think of it, tiada masa sebenarnya untuk berehat-rehat selama mana yang dimahukan. Lepas satu-satu. Sampai dah tak tahu nak pilih dan utamakan yang mana satu. Saya harap I can choose wisely.

Ah penulisan tanpa isi. Bosan kan?

Awak.

tentang perjalanan hidup kita, kita yang mencorakkan. Kasut boleh koyak, tapi kekuatan kita yang menggerakkan kita kan? Keinginan kita yang menjadikan sesuatu itu terjadi kan?


Mkay, jaga diri jaga hati okay?
People may see whatever they want to see in you. But surely, only Allah knows what is inside you. Worry not worry not :)


Alhamdulillah, atas segala rasa yang diberi.
For each of 'em I cherish ...
For each of' 'em I honor ...


P/s : who wanna sedekah to me a new pair of sneakers I must say? Size 5 ke??


Dengan jarak dan masa yang ada setakat ini, sejauh mana kita mampu "accelarate"?  Jom fikir.


7 comments:

Anonymous said...

MashaAllah.
terduduk sebentar.

-c-

M. said...

kenapa terduduk?

teruk sangat ye koyaknya kasut itu?

:|

Maryam and Sarah said...

Maryam, beli la Toms. Hehe macam sesuai dengan awak :)

M. said...

sesuai dgn saya? mana sister tahu? hehe :D

saya suka sangat toms kaler merah. shoo cute, but no money yet ...

tunggu anak raja hadiakan :D

Maryam and Sarah said...

Samaaaaa :)) Duk aim jugak nak beli nie, tapi kena tunggu duit scholar masuk dulu hehee

M. said...

cik adik/akak, should i call you maryam or sarah? hehe


masih tunggu allowance juga?
sama lah kita...
tapi, kasut yg ini dah dihantar betulkan. nanti i'll update.

ensyaAllah.

:)

Maryam and Sarah said...

I'm 21, kakak kot haha neither Maryam nor Sarah, you can call me F ;)