Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


November 29, 2011

060. Random with number'ettes.

Assalammualaikum ,

Almost 9 days with no writing, means I am superly Busy.
Membuak-buak dalam otak segala macam points to write and to share , but no time.

:D

Sekarang inipun bertindan benda-benda untuk dituliskan,
dari yang wajib ditulis sehinggalah ke sunnat.


Assignments dan articles dari interview yang perlu ditulis, masih dalam my list-to-do. Tidak lupa presentation juga.

Baiklah, enough.

Saya di sini, bukan nak meleter tentang "Homework Maryam Kirana"


Now, lets have a brief overview on my clustered ideas that I have in mind :



Randoms.

1. Maal Hijrah kali ini buat saya reminisce last year's Maal Hijrah, bila mana saya ada posted a video dalam blog ini, dan membebel-membebel. Kali ini, semuanya sudah didiamkan sebaiknya. A year is such in a blink of eye. Subhanallah.

2. Disebabkan selalu jalan kesana kemari macam tak cukup bumi (esp sewaktu kesuntukan  masa) , my habit is to always seluk bag dan cari apa yang dimahukan without looking at it. Seluk-seluk. Moralnya, tangan tak ada mata, kenapa degil sangat? Stoplah kejap and find your stuff properly using your eyes and hands! :)    Tapi, tapi, its time consuming if I stopped walking lahhh. :D

3. Me and 'being odd' is something related. Semua benda nak buat yang pelik-pelik dan paling penting mesti nak dibuat secara ganjil. Suka sangat odd numbers. Kalau pilih giliran, mesti nak yang 'ganjil'. Kalau masak nasi, letak pot mesti bilangan yang 'ganjil'. Kalau dalam list name kena tulis giliran ke 12, I will skip and write my name as the 13th :) ... Senang kata, semua benda, memang akan cuba pastikan make it in the odd ways. Allah suka bilangan yang ganjil kan? Its just my habit, harap-harap Allah redha. Therefore my favorite numbers are
: 3,5,7 :)

4. Being 20 years 'young' lady, is not wrong for me to start preparing myself for my future kan? The prepare thing here is NOT "MENCARI BAKAL SUAMI" ... it is preparing myself with ilmu , akhlak and stuffs. Walaupun masih berhuha-huha sana-sini , InsyaAllah Allah looks at the courage kan??? Kim Kardashian is never my idol in being a good role model as modern wife... But Siti Khadijah is my role model, even she's not a lady from the modern era, but still, her essence can be brought up through out the years until the world ends :) Allah sayang Khadijah, taknak ke Allah sayang kita juga wahai bakal khadijah moden? Setiap wanita yang waras akalnya mengidamkan suami sebaik nabi-nabi , tapi sedarlah diri, kita manusia biasa , Jaga diri kita, InsyaAllah Allah jaga bakal suami kita (which we don't even know who they were)




5. Tentang kawan-kawan, jangan awak bersedih jika langkah awak tidak diiringi teman. Trust me, trust me at your heart, jika niat awak baik, kerja awak baik, InsyaAllah, Allah will put you with the nicest people of all. Allah tahu yang terbaik untuk kita kan? So don't worry. Adapt easily. Be nice. Maintain your akhlak. Speak no hurtful words, Do no harm, Show lots of respects and always be humble ; That's the tips :) Through out my new journey, baru saya faham istilah "Berkawan kerana Allah. Ukhuwah fillah and etc." ... Sebab seriously, kalau kita kawan kerana Allah, dan bukan atas sebab-sebab materialistic yang lain, Manisnya berkawan itu amat dirasakan. Alhamdulillah.

6.  Malam rabu ini, saya sekali lagi setelah sekian lama bersara dari dunia "performing arts" , I pulled out my courage to enter a theater competition. But it is not me who's gonna perform. Alhamdulillah, semoga Allah give ease to us. My theme is kinda "heavy" but I really hope my team can turn it out well, Biar message sampai itu yang penting. Nak buka hati manusia, bagi hidayah dalam setiap hati,, IS NOT MY JOB... Tugas saya, menyentuh hati manusia dengan cara yang Allah berikan keistimewaan itu untuk saya. Biarlah cheesy or whatnot, as long as, itu caranya dan apa yang patut di-observe, I'll try to observe sebaiknya. EnsyaAllah... Tolong doakan kami tenang-tenang hatinya :)

7.  Saya nak orang Selatan juga, orang lain macam dialek pelik-pelik tak kena kat telinga. terasa janggal. Hahaha :) Sorry demanding.




Assalammualaikum.


Nanti kalau ada masa kita elaborate lagi k :)


5 comments:

pnaz said...

dialek pantai timur pun tak berkenan ke? kesian lah kita :(

M. said...

hehe pnaz tak kecek ngan kita style camtu. soo okey je lagi :P

kita dah bertahun duduk johor kann.
so telinga ni dah kebal dengan dialek johor je :D

Cidak said...

itu baru dialek melayu, tak dengar dialek arab lagi.

moga jumpa lelaki yang selayaknya~s

Anonymous said...

rindu.

M. said...

cidak , maaf lah. aku okay je sebenarnya. cuma bila terlampau kasar sesuatu dialek tersebut, aku jadi kurang selesa.

:)

Alah, orang Johor pun ada saja yang kasar, contohnya AKU :)



anonymous , rindu diterima, mohon doa sekali ye :)