Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


December 29, 2011

068. The road not taken.



"Cikgu, kalau nak jadi interior designer macam Eric Leong tu, kena masuk Universiti tak? Kena belajar tak?"


"Mestilah kena. Ingat boleh susun suka-suka ke?"

*Bengkel Seni, SIGS - 2005*
...



Petang tadi (28122011) , Allah sekali lagi ingin menunjukkan kekuasaannya. Tidak pernah saya sangka, perbualan tentang cita-cita seorang anak kecil lewat usianya 14 tahun, kembali menerpa segenap dimensi diri si anak gadis yang kini sudah 20 tahun.


Subhanallah.


Susun atur hidup ini memang paling rahsia dan "sweet" bila mana kita yakin, Allah tentukan semua yang baik-baik untuk kita.

Seluk mana saya dah celah , dah harung , dah jatuh , akhirnya ...

"Saya recommend awak masuk Interior Design, Maryam":.. 


*speechless I am.

Alhamdulillah.

Allah beri saya jatuh dahulu, bukan bermakna saya harus jatuh selamanya, bukan?



Haih, Allah sweet sangat.
Tapi saya tak mampu nak bersyukur dengan sepenuhnya.

*renung lagi dalam diam.




Tak sangka.



dan paling penting,
I know to the extend that, my new journey wouldn't be easy or smooth.
Its gonna be tough, its gonna be hectic. Loads of sleepless nights with all the draftings and tools and studio late night stay ups...

But for that, I shall beg Allah for his Mercy and blessing...
May HIS forces be with us. May He will guide us always and put us on the highest strength as a human could be.




Kekasih hati yang ada di sini, terlalu ingin saya panjangkan ukhuwah yang ada...
Jika mahu, marilah berkenalan lebih dekat lagi.
Thru emails or FB.

Moga ada berkat persahabatan atas nama Allah ini :)




Dan, atas segala nikmat yang Allah beri, terletak beribu hikmah dan ujian...



Sesungguhnya, sewaktu dalam proses bermujahadah melawan nafsu mahu berehat-rehat di ambang final project, satu surah yang menjadi penguat dan diulang berkali-kali ;

"(94:5) Indeed, there is ease with hardship."

"(94:6) Most certainly, there is ease with hardship. *4"


Because I know myself very well.

I procrastinate a lot. I do things last minute. My schedule is very hectic and I can go haywire. I can fail to resist the temptation to sleep at most of the time and etc etc ...


But for sure,


For everything is always ,
relying back to Allah s.w.t.


"Can I be a practicing Muslimah Mukminah Designer? Amin Amin Ya Rabbal A'lamin"

Jangan dibandingkan susahnya bidang awak, atau senangnya bidang saya, kerana yang paling penting adalah, adakah kerja kita di bidang masing-masing bersandarkan pada niat untuk ke jalan yang di redhaiNya? Sebab, kalau tidak berlandaskan paksi yang betul, sehebat mana pun sesuatu bidang itu, akan menjadi sia-sia juga akhirnya .
:)



Cikgu Mahadi, doakan saya mampu laksanakan cita-cita saya ye. I don't know where you are now, but the conversation we had years ago, is still clear in my mind even the setting of the place.
Salam alaykum awal dan akhir.

p/s  :  Padah tak jaga tidur dan main sebat buat kerja atas lantai studio, habis muka naik ruam-ruam merah dan kering. Ada tips nak sembuhkan tak? Sesungguhnya segala yang Allah beri ada tempohnya kan? :)

3 comments:

ELIYA said...

Yeah! tak tidur malam kadang2 tidur atas lantai kaaann? :D i know how it feels. a great big hug and a thankyou, blog ni is currently on my top fav list of blogs. :) keep writing please :)

M. said...

virtual hugs juga :)

insyaAllah, jika ada kebaikan untuk disumbangkan melalui penulisan, saya akan teruskan.

May Allah bless.

oh reena! said...

I'm sure you'll be a great interior designer! Mkay kan mmg dari dulu minat bidang ni. Goodluck love! :)