Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


April 25, 2013

.26. dialog manusia.



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.


"Akak, is it wrong to say that life is tiring? Everything is crushing here and there. Dunya is suffocating us? Is it kak?"

"Yes. True Life is tiring. Everything is a test?"

"Then, is it wrong to mengadu pada Allah? After all, He is the one who puts us in this all kan Kak?"

"No its not wrong. Make complaint to Allah. Always."

"Complaint? Merungut?"

"Yes. Allah nak dengar hamba Dia, beg for his mercy. Merayu pada Dia. He loves to hear that"

"Dia tak kisah ke kak? Alahai lemah nya kita ni manusia. Malunya, semua pun tak mampu"

"Manusia is weak. Everyone is weak. Allah is the most Greatest. So, kenapa nak malu minta pada dia?"

"Ah akak, you are so strong. How could I be like you"

"No I am not. Allah yang pinjamkan all this strength"


w/ Kak Fatin Suryani.

...

"Awak, ni bla bla bla bla bla bla"

"Ya Allah. I really tak nak leave you and let you handle this alone. It is so burdensome"

"Takpe. I am alright"

"Sure ni? betul? Awak nak kita tolong tak?"

"Takpe takpe. Allah ada. InsyaAllah"

w/QurratuAini.

...

"Thanks Maryam. I will insyaAllah. Kau banyak tolong aku. Thanks Again"

dalam hati, aku menjawab pesanan itu tanpa betul betul menekan butang 'send'

"When we love something for the right sake of Allah, Be sure and firm that whatever we want for them is always the best. What ever we want them to be near to is always, goodness. Itulah Amanah seorang kawan"


w/Kawan
...

Sungguh, aku orangnya sangat perhati dengan apa yang diperkatakan orang, atau apa yang diperkatakan aku kepada orang orang.
dan yang mana memberi kesan,
akan aku ingat sampai bila bila.

Terpahat tersemat dalam hati dan ingatan.

Untuk segala kekuatan yang diberi sebagai pinjaman,
Untuk segala kelantangan yang diberi sebagai pelengkap kekuatan,
Untuk segala ketegasan yang diberi sebagai perisai kelantangan,
Untuk segala kelembutan yang diberi sebagai penyejuk ketegasan.
Untuk segala kecintaan yang diberi sebagai baja penyubur jiwa kelembutan.



Aku yakin, segala dialog dialog antara manusia kepada manusia,
antara manusia kepada alam,
antara manusia kepada tuhan mereka,

sudah pun ditulis catatkan dalam kitab kitab luh mahfuz.
kerana itu,
segalanya berseni.

seni hasil ciptaan Maha Esa.



Kun Fayakun.

Maka berkata katalah manusia.
baik yang jahil mahupun yang berilmu.

baik yang ingin menguatkan mahupun yang ingin menjatuh lemahkan sesuatu.



Bersabarlah. Kerana Allah pasti bersamamu.
dan ini, adalah ingatan untuk aku sepastinya, jika kamu tidak mahu menerimanya.

No comments: