Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


July 23, 2013

.55. Isu lain selain isu hati perasaan, please.


"Mkay, apa semua ni. it is unfair. kenapa dia bahagia bahagia, dia deactivate semua, dia tinggalkan Yana tapi I'm here hurting. Kenapa dia buat semua macam ni? Kenapa dia block Yana?"

"So, Yana are you trying to tell that Allah is also being unfair?"

"No its not it. He is the one who makes such decision. Memang Allah dah tetapkan semua, tapi kenapa dia yang make decision. He is the one"

"No yana, No. It is Allah who has been planning all this. It is Allah who has been setting up you to be here to feel everything now. And are you blaming HIM for this?"

Yana terdiam. mati rangkai kata aku dihujung talian. Aku juga takut kalau dianggap garang. Tapi itulah, itu yang perlu aku buat. Aku bukan mahu menjadi buaian manusia lain, memberi kata yang sedap didengar saja. bukan the reality of life. No I am not like that.

"Tapi Mkay... dia yang buat semua ni. I'm hurting you know"

"Yes I know. For sure I know. Whatever I am saying, bukan kosong Yana. I am so aware, and hati hati. Ingat terhadap rasa itu pun masih kuat lagi. How should I tell you something secara buta tuli"

"He decided everything"

"So? you know humans are weak don't you? if you are blaming him for what ever decisions he is making, please know he is weak. Don't hate him for his weaknesses. That's why kita suruh awak baca buku tu. Know, to whom full reliance you should have. To whom you should have real attachment of life"

Aku pun manusia kotor. Tapi aku paling tak mahu tengok orang lain jatuh dan sakit hati atas perkara perkara yang "surface" , yes, indeed perkara begini memakan hati perasaan emosi , diri, kesihatan dan sebagainya.

Tapi sampai bila?

Haruslah tahu, yang dibenci itu adalah perbuatan, bukan manusia.
Manusia boleh berubah, entah lebih baik dari kita (yang kononnya ingat diri dah cukup baik dan dah berubah)

Truth is, I shall not talk about this. Malas mahu di sisi rungkaikan. Cukuplah separuh saja perbualan sikit sikit yang tiba-tiba tuhan beri. Aku tahu si Yana orangnya baik, orangnya kuat, orangnya sopan dan ceria. Sungguh aku tak mahu dia hilang Yana, yang aku kenal atas kerana ujian kecil kecil begini, yang mengusik jiwa raga nya.

...


So yeah. Assalammualaikum wbt.

Random updates of life, lets.

As I said before this short semester I am taking a subject macam office-office gituh. Ada Surveyor, Ada Architects and Designers.

Organization Chart Hasil Thaqeef

Last week was hectic, Jumaat Critic Session. Sculpture for Convest , Due Date Artikel For Risalah Ramadhan Ikram UIA. adui adui. Kaedfest Kaedlive.
Malam teraweh, lepas tu stay sampai pagi di studio, lepas tu subuh, lepas tu balik bilik, take a short nap and sambung semula ke studio. Wallahi, It was tiring, but I had fun.

Lepas Jumaat, presentation at almost 3pm ended at around 4pm, balik bilik tak ingat apa, campak semua, terus qadha' tidur. bayangkan seminggu tak jumpa katil. Or jumpa, tapi tak puas tidur, baring apa semua. Rasa macam zombie hidup. But after all, suddenly with the emptiness and quietness of my room, I miss the bising bising we had in the studios. Rindu.

Eheh belum habis semester dah rindu bagai.


Takdelah, this just makes me so eager to start working lah kononnya.
If only I get to work with this awesome people in Serentak Assoc. lah kan.
with the architects yang cool cool bangat,
with the surveyor yang super penyabar sebab arkitek dan designers suka bagi designs last minute. Kasihan mereka nak kena kira costing apa semua. Maaf yah. and these girls are so cool sebab tak pernah restrict our limit of creativity. Awesome lah kan. Buat project ikut suka hati tapi they are so good in controlling the budget.
and for the Designers that I love to call anak anak. sebab I love it to have working environment so rapat rapat and family like. Walaupun sikit sikit adalah garangnya. Konon bertegas.

I just love everyone there. I feel the vibe so strong. Tak menang pun tak pelah, I feel like a winner already, the moment we made our first presentation few weeks ago with them.

Control Nervous nak present satgi depan all the lecturers. 

aiwaaaah. sabar ye, belajar lagi. nanti kerja in the real field, kita tengok sama ada tahap keterujaannya tetap sama atau tidak yah



Random actions after our First Presentation. and I just fall in love with the team.
...

Oh haven't I tell you,
I fall in love with flowers nowadays.
Amik kau satu pasu pokok kuning tu letak kat meeting room office.
Lepastu Ihsan cakap

"haaa ni tak lama ni tak lama"

perghhh...

Looking at the pokok day by day, dengan akuarium yang ikannya makin mati sampai tinggal tulang sebab kena makan dengan ikan lain.

Pokok tu pun makin kering, sebab studio sejuk sangat. Kitorang nak siram & jemur pokok pun tak selalu. Haaa sedih sedih. Harap kalau dia nak mati pun, tunggulah habis semester dulu.

...

More to go, Ramadhan updates ;

ibrah mencari diri,
ibrah dalam keramaian,
ibrah bersendiri dengan tuhan.
ibrah bersama teman.

What I shall say is, mencari pengajaran bukan semestinya dengan kisah sedih duka air mata saja, entah dalam tawa kita, sebenarnya banyak yang tuhan nak tunjuk tapi kita tak nampak.

Semoga hati kita semua, bukanlah hati yang mati.
Tapi hati hati yang sentiasa memperjuangkan iman yang abadi.

Aku sayang kalian, for the sake of Allah.

maaflah, aku ni kadang kadang kasar sedikit orangnya, atau cara penulisannya, atau cara gerak lakunya,
mungkin kita patut taaruf dulu kot,
baru boleh tahu hujung pangkal cerita,
boleh kenal dalam dalam, tentang hati, tentang jiwa, tentang segala.

dan maaflah, aku paling suka merahsiakan, lebih lagi apa saja urusan aku dengan tuhan.
I don't mind, tak di gelar manusia paling alim, paling ditarbiyyahkan, paling qawiy kan apa sekalipun, kadang kadang kalau syaitan nak hasut macam jahat sangat, cepat cepat minta padam,

whatever I do, is for the sake of Allah,
bukan sekadar nak naik level dalam usrah!
ingat tu ingat tu!

thats why I said previously in one of my post, a conversation with Aishah,
cara kita semua bertemu dengan makcik hidayah, atau sistem tarbiyyah is different.

aku pun tak tahu tuhan pandang aku bagaimana,
aku pun tak tahu tuhan letak aku pada tahap apa,
so siapa kalian, siapa aku untuk mengklasifikan manusia ikut sedap aku kan?

we have our own battlefield.
we are struggling to destroy our karat karat jahiliyyah and maintain our iman at the highest level, aite?

mind you.


Salam alaykum wbt

:)


Sneak peak of Laylatul qadr, khairummin alfisyahr.

cepat tingkatkan amal, nak kejar malam malam akhir bulan barakah ni!

xi.
Sorgakah.
Oasis.
Ujikaji tentang lelaki dan perempuannya.
Cita cita mengembara bersama keluarga.
Non Muslim in hijab.
Ikhwan.
Alvivi issue.
Video One.
Video Two.
Video Three.
Video Four.
Homeschooling ; for my future.
Homeschooling VS Public School.
Workplace Productivity.

Banyaknya isu dunia, isu kehidupan, isu masa depan yang perlu dititik beratkan wahai diri diri sekalian, sudah sudahlah dengan isu diri yang melemah iman!



4 comments:

_kalfisyah said...

oit, sneak peak sangat. All the best for this week challenges . see you again!

saya said...

Even i read yr post pun, boleh rasa all the tiredness and super hectic life u ve gone through. All the best in whatever you are doing. Forget not this is ramadhan. Make Allah as yr first priority okayyy.

Haha. Random betul kita tulis. sbb terlalu rindu kot. hehe. :p

LailaAlfisyahr. said...

KhairumminnAlfisyahr, eheh kalau sempat aku kongsi sedikit tentang perjalanan ke rumah kau ye :)

sebab itu namanya sneak peak ehehehe.

LailaAlfisyahr. said...

Iffah,
yep ensyaallah itu ingatan yang perlu dipahat pada diri sentiasa,
we are in RAMADHAN!
grab the chance to do goood.

haaa sedignya dah nak berlalu pergi bulan ini.

sayang. oh rindu juga