Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


July 26, 2013

.56. Lima Kisah Pendek.



Salam alaykum wbt.

Melihat hidup dan hikmah terselindung disebaliknya.

1. Terima kasih untuk kak Laili, kerana memaksa diri untuk berani memegang stereng kereta dan akhirnya berani untuk drive sendiri di kota raya Kuala Lumpur dan berhampirannya. What can I say is, selama ini memang sangat suka jadi co-pilot, even lebih rela jadi co-pilot. Sebab co-pilot sebenarnya lebih alert dengan perjalanan, landmarks dan maps.

Sedangkan pilot akan lebih kepada menumpukan pada teknikal part of the driving itself. Saya suka melihat situasi ini sebagai situasi yang saling melengkapi. Bila diri sendiri dah mampu dan berani untuk drive sendiri, semangat independent lebih tinggi walaupun memang dah dari dulu suka berjalan sendiri (using public transport). Mungkin, ini perubahan fasa diri menjadi wanita yang lebih mampu berdiri atas kaki sendiri, perhaps. Allahumma Ameen. and He knows best what He is planning for me.

I always believe independent woman is the best one, but deep down I realized, perempuan ini seangkuh mana pun dia kononnya terhadap kekuatan nya, dia adalah satu makhluk yang tuhan cipta untuk melengkapi yang satu lainnya. Tapi selagi belum masa, tuhan akan tarbiyyah si perempuan perempuan untuk lebih mampu menjaga diri sendiri, sebelum bergadai masa untuk menjaga manusia manusia lain dalam hidup.

So yeah, alhamdulillah for my own personal achievement for that. That used to be my most biggest fear walaupun dah ada lesen.

So, ini lah sebahagian outing nya. Pergi ke Damansara makan makan beriftar bersama the Landscape Gegirls dan Khairiazrina si arkitek.


Alhamdulillah for everything. I guess after all, to fight our own fears adalah yang sepatutnya kita buat. bukan lari dari ketakutan. tapi berhadapan and deal with it. In the most best manner. And for the rest, we put trust in Allah. okay, sayang?



Hasil Curian dari Instagram Khairummin Alfisyahr & Laila Soraya.

Nama pena blog ini sempena nama mereka, cantik kan.

2. Kawan studio bakal berkahwin kan, saya cerita. Ini kad kahwinnya :


3. Aktiviti beriftar, berteraweh, bertazkirah, bermeeting bersama Serentak Associates. Ya Allah, am gonna be missing them. Rasanya, kita ni syarikat yang part makan makan laju je, part design, part cari idea. Adui. hehe. Tapi seronok, alhamdulillah for the site visit and quotation day outing we had.










The girls of Serentak, with them calling me Kakak, Allah hai rindunya pada adik adik sendiri. After all, I love the vibes, the girls especially. Semoga kasih sayang diberkati tuhan.

4. Ini cinta hati baru.


Semalam, seperti biasanya, ke masjid sendiri sendiri dalam lebih kurang pukul 3 pagi, dan kemudiannya buka kasut, letak kasut di rak. Jalan beberapa tapak, terdengar bunyi kucing mengiau ngiau. Terus naik tangga. Tapi teriakan itu makin kuat.

Last last, I said to myself, kalau lepas tapak ni, kucing berbunyi lagi, nak pergi tengok kucing ni, mana tahu dalam kesusahan ke tersepit ke apa. Satgi rupanya, it was in the box, and the morning breeze was so cold. She was freezing in the box filled with water.

To cut the story short, I slept with her dalam ruang masjid. Was a lovely feeling, since I wasn't that kind of pet enthusiast. But when I fall in love, i do fall in love. Lagi lagi, this kitten is so adorable. Alhamdulillah dia molek molek je tidur. kemudian kemudian lagi, nak sahur, dia main main di tangga lepastu terjatuh from the third floor. Lillahi Taala, I felt so guilty and rasa berdosa sangat sangat.
I rushed downstairs, as I started to cry, rupanya ada makcik cleaner tidur bawah tangga and comforted me, She said kucing ni memang dah lama mengiau, and almost been hit by a car. So i decided to put the kitten back inside the box while me performing subuh.

After subuh, I had this thought of giving Nina (cousin in Melawati) of this kitten since she is so keen to have cat as a pet. So I brought back to mahallah. Put inside my basket and left it on the shoe rack while me myself, took a short nap. Thinking of giving it to someone else, since I will be so busy with life. But then, rasa sayang sangat to let it go. Eventually bila nak bagi Farah, rasa sayu sangat. And bila bawak ke studio multidip, everyone was so excited of this little kitten. Semua nak peluk peluk, buatkan susu and more. Ya allah.

Tahu tak, this kitten reminds me a lot of Yogurt. Yang masa di studio landscape dulu, me and studiomates bela ramai ramai, but then termati sebab studio was so cold especially lepas subuh, and to my mistake, I left it konon konon lepas subuh nak balik semula ke studio after a whole night staying up.

Allah. Maaf ya.

So this baby has no name yet, maybe because I am not thinking to keep it for a long time. But then, I have bought the susu, so macam nak simpan lama je. Tengok lah nanti bagaimana.

:) At least, this makes me happy and feels so motherly back, walaupun saya ini ganas dan kasar kan orangnya.

sayang.


Late Baby Yogurt.

5. Makin lama makin banyak perkara yang ingin dikongsikan. lebih kepada perkara perkara yang patut sebagai penambah baikan diri dan pengetahuan, moga kita dijauhkan dari berita berita fitnah. Walaupun dunia sekarang adalah dunia yang terikat dengan perkara yang batil. I may have my own thoughts and justification for whatever I have shared. And I appreciate wise conversation or intellectual soal jawab just to make me aware of issues revolving around.

Oh, untuk menjadi perempuan yang terbaik di mata tuhan, bukan kerja mudah kan sayang?

:)  


Ayah Ibu.
Memories Depapepe.
Pesan Rasul.
Forgotten Baby Syndrome.
To cook in rice cooker.
anak yatim dan gelendangan.
Dari 'Fitna' ke Islam.
Ex-Islamophobe.
"I am sorry, O Prophet"
Movie on Prophet.
Level of patience.
Kem Mujaheed.
Pedagogi Jahiliyyah.
Istighfar.
Baitul Harakah.
Juz 12.
Juz 17.
What kind of parents will us be?
Most Improved School.
Caring Story.
Tuan Guru.
Mr. Imann.
Bakal.
Kita Baik Baik Saja.
Doa Malaikat.
The Men of God.
British Mujaheedah.
British Maryam Mujahidah.
A lady.
Beza beza jemaah.




“With good manners, you will understand knowledge. With knowledge, you will correct your actions. With actions, you will attain wisdom. With wisdom, you will comprehend zuhd (renouncing of the worldly life) and be granted it. With zuhd, you will abandon the worldly life. With abandonment of the worldly life, you will long for the hereafter. And with longing of the hereafter, you will achieve Allah’s contentment.”
 
al-Khateeb al-Baghdadi

1 comment:

_kalfisyah said...

hai cinta hati,

sudah ada teman baru :) jaga baby elok elok !