Before you go on with the reading,

She's making her own way. With Allah by her side.


If you don't mind, read this blog from the first post. But If you mind, don't basically judge if you don't know what happened before :)

dan kisah penulis yang panjang hikayatnya di sini : kaishrakirana.
Salam.


July 27, 2013

.57. Small deeds in Ramadhan.









"Majeda Baru Bangun Tidur" 


"Jauh mana lagi jalan hidup kita?"

Salam alaykum wbt.

Joined Demo For Mursi today. Alhamdulillah for such experience. Rasa nak menangis dan mengalir air mata laju laju to be with the crowd. Chanting highly spiritual words and even, to know the real thing that is happening in Egypt. Bayangkan, fitna sangatlah banyak.

adui kasut kotor, bilalah nak basuh ni. jalan je reti.

Went back to UIA at around Asr' Prayer, so beli kan ayam for Baby Majeda and then siat siatkan, seriously very distracting lah this little fella, I love to have her around. So cakap kat Majeda,

 "dok diam diam eh, saya nak solat ni. Tak baik lewat lewatkan solat. Jangan lah degil"

Tak sampai hati nak biarkan Majeda kat luar bilik, even tadi pagi macam hujan lebat, tetiba hujan masuk dalam bilik ikut tingkap, i was shocked, and terus keluar bilik to take Majeda that I put at the shoe rack.

Time solat sunat tu, Majeda dok mengiau ngiau because I put her dalam locker and tutup guna kotak, so when nak Solat Asr' betul betul, I really told Majeda not to play around. So I set her free, she sits and kadang kadang adalah masuk masuk dalam telekung / praying mat. Subhanallah best feeling.

After Asr', decided to finish up Kahfi but then penat sangat lah kononnya berdemo, so tertidur. But the best part is, secara berserah je kat Allah (takut if Majeda ter yak yak or kench kench kat atas katil)  with me in my telekung, terus letak Majeda kat sebelah, and peluk dia, sedap je Majeda tidur dalam pelukan. So she actually wakes me up at around 7.00 + to prepare for my Maghrib. 

Haaaa, how lah I tak sayang this little creature, walaupun nak jaga nya dengan kencing lagi apa semua.
Yang kelakarnya, pergi masak air panas, sementara tunggu air tu sejuk, tu lah part tertidur and bila terbangun terus cepat cepat pergi toilet buat muka selamba je to mandikan Majeda. Alhamdulillah, Majeda tak meragam sangat.

So yeah, malam macam ni, bawak pergi studio, but worry not. Ramai mama mama papa papa angkat willingly nak jaga Majeda. So I can do my work, go Teraweh dengan lapang hati :) 

So I'm going off now. The last 10 Nights of Ramadhan is approaching, bagaimana peningkatan amalan dan muhasabah diri? Harap semakin baik ya. EnsyaAllah.

Ehem, penulisan sekarang dah macam blog mak mak, cerita tentang update hidup seharian bersama anak anak. ahhhh so lame.

Whatever it is, keep everyone in your prayers, especially those in the warzone and those who have been victimized by cruel authority.




















"baby majeda sayang"



No comments: